pH-waarde zwembad verhogen en verlagen 4.13/5 (23)

ph-waarde-zwembad-verhogen-of-verlagen De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad van het water. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij pH 7 neutraal is. Als de pH boven de 7 ligt, is het water basisch; als de pH onder de 7 ligt, is het water zuur. De optimale pH voor zwembadwater is 7,4, omdat dit hetzelfde is als de pH in menselijke ogen en slijmvliezen. Een pH van 7,4 geeft ook een goede chloordesinfectie.


Direct naar oplossingen:


Een lage pH geeft:

  • agressief water, dat de mechanische onderdelen van het zwembad beschadigt
  • irritaties van de ogen en slijmvliezen
  • schade aan het zwembadfolie

Een hoge pH geeft:

  • slechtere desinfectie van chloor
  • huidirritatie
  • kalkprecipitatie
  • troebelheid

Als de pH-waarde van uw zwembad tussen de 7,0 en 7,6 ligt, hoeft u niets te doen. Maar het kan ook voorkomen dat de pH-waarde hoger of lager dan deze bandbreedte ligt. Lees hieronder wat u dan kan doen.

De pH-waarde van mijn zwembad is te hoog

Een te hoge pH-waarde in uw zwembad is een pH-waarde boven 7,6 pH. Het water is dan te zacht. Dit klinkt misschien heel prettig, maar de gevolgen zijn allesbehalve aangenaam. Bij een te hoge pH-waarde kan het water in het zwembad er ook wat ‘groenig’ uit zien, zoals in het zwembad op onderstaande linkerafbeelding. Laat ons u uitleggen hoe dit mogelijk is, wat de gevolgen zijn en hoe het opgelost kan worden!

ph-waarde-zwembad-te-hoog

Oorzaak en gevolg van een te hoge pH-waarde

Een verhoging van de pH-waarde kan door verschillende oorzaken worden veroorzaakt. Een eerste oorzaak is de toevoeging van chloorstabilisator of HTH Granular aan het zwembadwater. Deze sterke chloorproducten zijn de beste ontsmettingsmiddelen, maar ze zorgen ook voor een directe verhoging van de pH-waarde. Een hogere pH-waarde kan ook worden veroorzaakt door een plotselinge stijging van de temperatuur van het water.

Veel belangrijker dan de oorzaken zijn echter de effecten van zo’n hoge pH-waarde. Het eerste gevolg is er een die ook in je portemonnee voelbaar is. Door een te hoge pH-waarde werkt het chloor in uw zwembad niet meer goed. Dit resulteert op zijn beurt in een verhoogde chloorconsumptie.

Ook de fysieke gevolgen voor zwemmers zijn pijnlijk, maar gemakkelijk te herkennen. Rode ogen, een droge huid en vroegtijdige slijtage van zwemkleding zoals een zwembril en zwemkleding worden geassocieerd met een te hoge pH-waarde.

De gevolgen van een te hoge pH-waarde mogen daarom niet worden onderschat. Corrigerende maatregelen zijn noodzakelijk!

Oorzaak en gevolg van een te hoge pH-waarde

Oplossingen voor het omgaan met een te hoge pH-waarde
Als de pH-waarde van uw zwembad een waarde van 7,6 overschrijdt, moet deze te zijner tijd worden verlaagd. De oplossing is het toevoegen van pH minus, een zuur dat de pH-waarde verlaagt.

Bestel pH-minus

Deze pH min komt altijd in poedervorm en moet over het wateroppervlak worden verspreid. Los het granulaat echter eerst op in een emmer gevuld met water. Op deze manier kan het zuur geen schade aan de bekleding veroorzaken.

De juiste dosering van deze pH minus is afhankelijk van het totale watervolume en de huidige pH-waarde. Het schema op de verpakking helpt u bij het bepalen van de te gebruiken dosis voor het verlagen van de pH-waarde.

En wat als de pH Minus de pH-waarde niet naar beneden gaat?

In uitzonderlijke gevallen heeft de pH minus geen invloed op de pH-waarde. Dit wordt veroorzaakt door een veel te hoge alkaliteit (waarschijnlijk meer dan 250 mg/l).

Een zwak zuur zoals pH minus heeft dan nauwelijks effect op de pH-waarde van uw zwembad en er is een drastischere werking nodig. Een sterk zuur zoals zwavelzuur of zoutzuur kan de pH-waarde verlagen. Deze producten zijn online moeilijk leverbaar, omdat ze te gevaarlijk zijn om via een pakketdienst te worden verzonden.

De pH-waarde van mijn zwembad is te laag

Om het belang van regelmatige watercontroles te illustreren, worden hieronder de mogelijke gevolgen van een te lage pH-waarde opgesomd. De pH-waarde is te laag wanneer deze onder 7,0 pH daalt.

Gevolgen voor het water

Een te lage pH heeft een significante invloed op het effect van chloor. Als de pH-waarde te laag is, moet u een grote hoeveelheid chloor toevoegen om een goede desinfectie van het water te garanderen. Een goede pH-waarde komt dus ook uw portemonnee ten goede.

Als de pH-waarde te laag wordt, kan dit er ook toe leiden dat het water bruin tot zwart wordt, wat niet aantrekkelijk is om in te zwemmen!

Gevolgen voor het zwembad

Als de pH-waarde te laag is, wordt het water zuur. Dit zure water kan corrosie op de warmtepomp veroorzaken, waardoor de levensduur wordt verkort.

Ook de pH-waarde van het water zal het mozaïek op lange termijn opruwen. Dit zal een grote belasting vormen voor uw mooie tegels. Doordat de mozaïektegels ruwer worden, bevorderen ze ook de algengroei, wat ten koste van alles moet worden voorkomen.

Gevolgen voor zwemkleding en zwemmer

Een te lage pH-waarde in het zwembad kan de typische rode ogen en zelfs jeuk veroorzaken. Het zorgt voor een minder aangename zwemervaring. Zachter water, met een hogere pH-waarde, is veel aangenamer!

Het zure water heeft ook een negatieve invloed op uw zwemkleding. Zwemkleding zal sneller slijten en na verloop van tijd aan bleken onderhevig zijn.

Oplossing voor een te lage pH-waarde

De oplossing voor een te lage pH-waarde is eenvoudigweg het toevoegen van pH plus aan het zwembad. Afhankelijk van de huidige pH-waarde moet u een bepaalde hoeveelheid pH plus toevoegen. Het aanbevolen doseringsschema staat meestal op de verpakking vermeld.

Bestel pH-plus

Om de juiste pH-waarde te meten, kunt u verschillende testkits of strips gebruiken. Digitale eenheden doen de analyse voor u. Voor teststrips moet u op uw ogen vertrouwen, waardoor ze minder geschikt zijn voor mensen die kleurenblind zijn. De beste, maar ook veruit de duurste oplossing is een volledig geautomatiseerd pH- en chloordoseersysteem.

Is er nog iets anders dat u moet weten over de pH-waarde van uw zwembad? Aarzel dan niet om vandaag nog contact met ons op te nemen! Wij helpen u graag verder.

Laaste tip om af te sluiten: Zorg ook dat u de juiste zandfilterpomp kiest voor uw zwembad. Hiermee wordt uw zwembad gereinigd door middel van een pompsysteem gecombineerd met een zandfilter. Een aanrader voor de hygiënische zwembad-eigenaar.

Geef een beoordeling