pH test strips

pH-strips of lakmoes strips zijn stukjes papier die van kleur veranderen afhankelijk van de pH-waarde – zuurgraad of alkaliteit – van een vloeistof. pH-strips zijn een goedkope en relatief nauwkeurige manier om de pH van een vloeistof te meten. Je leest hier meer of ga direct naar bestellen.

Naar bestelpagina

Hoe werken pH strips?

Een strook papier wordt gedrenkt met verschillende pH-indicatoren (meer daarover later), mag drogen en voila: pH-strips. De meest gangbare pH-strips zijn ontworpen om urine, water en speeksel te testen.

Er zijn verschillende pH-strips beschikbaar. Ze verschillen per gevoeligheid en voor welk pH-bereik ze zijn ontworpen. Hoe gevoeliger de pH-strip, hoe kleiner het bereik waarin het werkt.

Waarom de beperking? Nou, je kunt maar zoveel kleuren onderscheiden. Bepalen of uw strook blauwachtig groen of groenachtig blauw is, kan moeilijk zijn.

Nu, afhankelijk van het pH-bereik dat u wilt en hoe gevoelig u de strip moet hebben, past u uw indicatoren aan. U kunt dus een pH-strip hebben met een bereik van 1-14, maar niet erg gevoelig; of u kunt een pH-strip met een bereik van 5,5-8,5 hebben die veranderingen zo klein als 0,25 in pH kan meten.

De volgende vraag is: hoe weet u welke pH blauwachtig groen is? Om een ‚Äč‚Äčkleurlegende te maken (d.w.z. om erachter te komen welke kleur bij welke pH hoort) worden de pH-strips in oplossingen met verschillende bekende pH’s gedompeld. Als u uw pH-strook in een oplossing met een pH van 5 dompelt en de strook donkerblauw is, weet u dat blauw een pH van 5 betekent, enzovoort, totdat u het bereik van de stroken bedekt. Je hoeft dit deel niet te doen; iemand heeft dit waarschijnlijk al voor je gedaan – de kleurlegenda wordt bij het pakket strips gevoegd.

Waar kan ik pH strips in de winkel kopen?

We hebben pH strips in de volgende winkels gespot. We raden altijd aan even van tevoren de lokale vestiging te bellen:

  • Kruidvat
  • Etos
  • DA
  • Apotheek