pH test strips 4.27/5 (22)

pH-strips of lakmoes strips zijn stukjes papier die van kleur veranderen afhankelijk van de pH-waarde – zuurgraad of alkaliteit – van een vloeistof. pH-strips zijn een goedkope en relatief nauwkeurige manier om de pH van een vloeistof te meten. Je leest hier meer of ga direct naar bestellen en profiteer van aanbiedingen.

Naar bestelpagina

Waar kan ik pH strips in de winkel kopen?

We hebben pH strips in de volgende winkels gespot. We raden altijd aan even van tevoren de lokale vestiging te bellen:

 • Kruidvat
 • Etos
 • DA
 • Holland & Barrett
 • De Tuinen
 • Action
 • Apotheek (lokaal)

Waar kan pH strips online kopen?

WebshopGeadviseerde koop per shopAantal stuksPrijsPrijs per stukBestellen
1. Bol.comSlendercare pH test strips (4.5 - 9.0)100€ 6,93€ 0,07Naar bestelpagina
2. Lucovitaal.nlTeststripsLucovitaal Zuur-Base PH80€ 6,95€ 0,09Naar bestelpagina
3. Deonlinedrogist.nlBonusan PH Teststrips En Boekje24€ 3,75€ 0,16Naar bestelpagina
4. Hollandandbarrett.nlLucovitaal Zuur-Base PH Teststrips80€ 6,99€ 0,09Naar bestelpagina

Hoe gebruik je pH strips?

Een strook papier wordt gedrenkt met verschillende pH-indicatoren (meer daarover later), mag drogen en voila: pH-strips. De meest gangbare pH-strips zijn ontworpen om urine, water, bloed speeksel te testen.

Toepassingen (klik op de toepassing om meer te lezen):

Er zijn verschillende pH-strips beschikbaar. Ze verschillen per gevoeligheid en voor welk pH-bereik ze zijn ontworpen. Hoe gevoeliger de pH-strip, hoe kleiner het bereik waarin het werkt.

Waarom de beperking? Nou, je kunt maar zoveel kleuren onderscheiden. Bepalen of uw strook blauwachtig groen of groenachtig blauw is, kan moeilijk zijn.

Nu, afhankelijk van het pH-bereik dat u wilt en hoe gevoelig u de strip moet hebben, past u uw indicatoren aan. U kunt dus een pH-strip hebben met een bereik van 1-14, maar niet erg gevoelig; of u kunt een pH-strip met een bereik van 5,5-8,5 hebben die veranderingen zo klein als 0,25 in pH kan meten.

De volgende vraag is: hoe weet u welke pH blauwachtig groen is? Om een ​​kleurlegende te maken (d.w.z. om erachter te komen welke kleur bij welke pH hoort) worden de pH-strips in oplossingen met verschillende bekende pH’s gedompeld. Als u uw pH-strook in een oplossing met een pH van 5 dompelt en de strook donkerblauw is, weet u dat blauw een pH van 5 betekent, enzovoort, totdat u het bereik van de stroken bedekt. Je hoeft dit deel niet te doen; iemand heeft dit waarschijnlijk al voor je gedaan – de kleurlegenda wordt bij het pakket strips gevoegd.

ph-strips-kleur-legenda

Het verschil tussen een pH test strip en een pH-meter

Het grootste verschil tussen een pH-meter en een pH-indicatorstrip is de computer die een pH-meter heeft, zodat je resultaten over het algemeen tot een honderdste nauwkeurig meet. Dit is niet het geval bij pH-indicatorstroken; deze zijn nauwkeurig binnen een eenheid. pH-indicatorstroken zijn daarom zeer nuttig om snel te bepalen of een oplossing zuur, neutraal of basisch is, maar zijn niet geschikt voor nauwkeurige metingen. Wilt u de pH van een vloeistof meten?

Opmerking: als u kleurenblind bent, kan het moeilijk zijn om een strook pH-indicatielampje goed af te lezen.

Met een pH-indicatorstrip de pH-waarde van urine meten

Een urine pH-test is een test die de zuurgraad of alkaliteit van een urinemonster analyseert. Het is een eenvoudige en pijnloze test. Veel ziekten, je dieet en de medicijnen die je neemt, kunnen van invloed zijn op hoe zuur of basisch je urine is. Bijvoorbeeld, resultaten die te hoog of te laag zijn, kunnen erop wijzen dat je lichaam nierstenen zal vormen. Als je urine extreem hoog of laag is in de pH-waarde, kunt je je dieet aanpassen om de kans op pijnlijke nierstenen te verminderen.

Kortom, je urine pH is een indicator voor je algehele gezondheid en geeft je arts belangrijke aanwijzingen over wat er in je lichaam gebeurt.

Waarom heb ik een urine pH-test nodig?

Nierstenen zijn kleine massa’s mineralen die zich in de nieren kunnen verzamelen en pijn kunnen veroorzaken, omdat ze voorkomen dat urine door je nieren en urinewegen stroomt. Aangezien deze stenen de neiging hebben om zich te vormen in een zeer zure of basische/alkalische omgeving, kan je arts je urine testen om te bepalen hoe groot de kans is dat je nierstenen gaat vormen.

Bepaalde medicijnen kunnen je urine zuurder maken. Je arts kan de urine pH-waardetest laten uitvoeren om te bepalen of de medicijnen je urine te zuur maken.

De urine pH-waardetest kan ook de beste medicatie bepalen om voor te schrijven wanneer je een urineweginfectie hebt.

Hoe wordt de pH-waardetest van de urine uitgevoerd?

Voorafgaand aan de test kan je arts u vragen om te stoppen met het gebruik van bepaalde medicijnen waarvan bekend is dat ze de pH-waarde van je urine beïnvloeden. Voorbeelden van deze geneesmiddelen zijn onder andere:

 • acetazolamide, gebruikt voor de behandeling van glaucoom, epilepsie en andere aandoeningen
 • ammoniumchloride, gebruikt in sommige hoestmiddelen
 • methenaminemandelaar, gebruikt voor de behandeling van urineweginfecties
  kaliumcitraat, gebruikt voor de behandeling van jicht en nierstenen
 • natriumbicarbonaat, gebruikt voor de behandeling van maagzuur en zure indigestie
 • thiazide diuretica, gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen en om het risico van beroerte en hartaanvallen te verminderen

Breng echter geen veranderingen aan in je dieet voorafgaand aan de urine pH-waardetest, tenzij je arts hierom vraagt. Het voedsel dat je eet heeft invloed op je urine pH en je wilt dat de test zo nauwkeurig mogelijk is in het voorspellen van je typische urine pH-waarde. De test zal je arts helpen bij het identificeren van de oorzaak van de werkelijke veranderingen in je urine pH-waarde.

Om de beste resultaten te krijgen, vereist de urine pH-test het verkrijgen van een schoon urinemonster. De schone vangstmethode houdt in dat het genitale gebied vóór het plassen wordt schoongemaakt en vervolgens de urine halverwege de urine wordt opgevangen. Deze methode helpt bepaalde organismen en ziekteverwekkers te elimineren die je urinemonster kunnen beïnvloeden.

Je arts geeft je een kopje om in te plassen. Raak het binnenste gedeelte van de beker niet aan en zorg ervoor dat je niets anders dan urine in de beker laat komen om besmetting van het monster te voorkomen. Na het plassen met behulp van de clean-catch methode, geef de beker aan de juiste medische staf. Zij zullen je monster zo snel mogelijk naar een laboratorium sturen om de meest nauwkeurige resultaten te verkrijgen.

Wat betekenen de resultaten?

Een laboratorium zal je urine pH testen en de resultaten terugsturen.

Een neutrale pH is 7,0. Hoe hoger het getal, hoe basischer (alkalischer) het is. Hoe lager het getal, hoe zuurder je urine is. Het gemiddelde urinemonster wordt getest op ongeveer 6,0.

Als je urinemonster lager is, kan dit wijzen op een omgeving die bevorderlijk is voor nierstenen. Andere aandoeningen die de voorkeur geven aan een zuur milieu zijn:

 • acidose
 • dehydratatie
 • diabetische ketoacidose
 • diarree
 • uithongering

Een hoger dan normale pH-waarde van de urine kan erop wijzen:

 • maagzuiging die maagzuren afneemt
 • nierfalen
 • buisvormige nierinsufficiëntie
 • pylorische obstructie
 • respiratoire alkalose
 • urineweginfectie
 • braken

Je dieet kan ook bepalen hoe zuur of alkalisch je urine is. Als je bijvoorbeeld een dieet met weinig vlees en veel fruit en groenten eet, is de kans groter dat je alkalische urine hebt. Degenen die meer vlees eten, hebben meer kans op zure urine. Je arts kan enkele wijzigingen in je dieet aanbevelen als de pH-waarde van je urine te hoog of te laag is.

Er zijn geen bijwerkingen verbonden aan de urine pH-waardetest. Normaal gesproken kan je na de test uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Geef een beoordeling