PH-meters voor zwembaden 3.89/5 (9)

PH-waarde van een zwembad

Zwemmen is een populaire activiteit, vooral in de zomermaanden. Wanneer een zwembad veel gebruikt wordt, worden deze ook steeds meer vervuild. Zwemmers brengen zweet, vuil en zonnebrandcrème over in het zwembadwater, met alle gevolgen van dien voor de chemische samenstelling van het zwembad. Andere verontreinigingen komen uit de omgeving naar voren, zoals bladeren en insecten. Al deze elementen zorgen ook dat de pH-waarde continu wordt aangepast. Aangezien een te hoge pH-waarde of een te lage pH-waarde negatieve gevolgen kan hebben, raden we pH-waarde regelmatig te monitoren en eventueel wijzigingen aan te brengen. Dat kan met een pH-controller (geautomatiseerd) of een digitale pH-meter. Van deze laatste groep brengen we hieronder de top-3 in kaart op basis van expert reviews uit Amerika. Heb je geen zwembad maar een hot tub? Dan hebben we ook de beste pH-meters voor de jacuzzi.

Direct naar assortiment

Top-3 pH-meters

In deze top-3 hebben we een tweetal combi-meters, die naast de pH-waarde ook chloor-waardes kan uitlezen. Aangezien het monitoren van deze waardes belangrijk is voor uw zwembad onderhoud, is het handig om beide functies in één apparaat te hebben.

1. AquaChek TruTest (pH-meter en chloortester)

aquachek-trutest-digitale-meter

Digitale uitlezing nodig voor test strips? TruTest levert digitale resultaten met de nauwkeurigheid van een teststrip. Gewoon een teststrip dompelen, op de teststriplezer plaatsen en de resultaten worden voor u weergegeven. TruTest is ideaal voor klanten die zich niet prettig voelen in kleur. Navullingen beschikbaar. De test strips zijn na te bestellen bij winkels als Bol.com. De teststriplezer geeft waardes voor pH, chloor en alkaliteit. Dit apparaat is iets goedkoper dan de Somultishop watertester, maar de test strips kunnen er wel voor zorgen dat u over de lange termijn duurder uit bent.

Naar bestelpagina

2. pH-meter 2024

ph-meter-2019

In tegenstelling tot de andere twee zwembadwatertesters, kan deze meter alleen de pH-waardes van uw zwembadwater achterhalen. Deze meter is daarom ideaal voor als u al een apart meetapparatuur heeft voor chloor of alkaliteit. Nadat de pH-meter gekalibreerd is kan de meter in het water ondergedompeld worden. Vervolgens wordt de pH-waarde automatisch op een display getoond. De meter wordt bijgeleverd met een doosje zodat deze makkelijk is op te bergen. Mocht u de elektrode tegen uitdroging willen beschermen (wat ons betreft is dat niet nodig), dan kan u eventueel nog KCL-bewaarvloeistof kopen. Dit verlengt de levensduur van de pH-meter.

Naar bestelpagina

3. Somultishop watertester (pH-meter en chloortester)

watertester-voor-ph-en-chloor

Met deze comfortabele watertester kan u snel en eenvoudig de huidige pH-waarde en het chloorgehalte van uw zwembad zien. Zo kunt u eenvoudig de juiste waarden bepalen. Deze watertester is ideaal voor mensen die niet houden van ingewikkelde watertestsystemen met kleurcombinaties. Met deze meter kunt u namelijk de waardes eenvoudig digitaal uitlezen. Na het uitlezen van de waardes weet u direct of de waardes goed zijn, of dat bijvoorbeeld de pH-waarde nog verhoogd of verlaagd moet worden. Helder en schoon water in uw zwembad is gegarandeerd. De zomer kan komen!

Naar bestelpagina

pH-waarde zwembad meten

pH is een maat voor hoe zuur of basisch het zwembadwater is. pH is een logaritmische schaal van 0-14, waarbij 7 neutraal is. Onder 7,0 en een stof wordt gedefinieerd als zuur, terwijl de niveaus boven 7 basisch of alkalisch zijn. Alles wat uw zwembad binnenkomt heeft een pH-waarde. Ooit gehoord van zure regen? Dit is regenval met een zeer lage pH-waarde. Het menselijk oog heeft een pH-waarde van 7,35 en is slechts een beetje basisch. Dit is toevallig binnen het bereik van de juiste pH-waarden voor uw zwembad. Om de pH in balans te krijgen, passen we het water aan met toevoegingen van pH-verhogers (basen) of pH-verlagende zuren (zuren) om een bereik van 7,2 – 7,6, of preciezer gezegd, 7,4 te bereiken. Houd beide bij de hand (pH Omhoog/Omlaag), om zo nodig volledige aanpassingen te kunnen maken.

Als uw testen (aanbevolen dagelijks) van het water een pH-waarde onder 7,0 laat zien, is het water in een corrosieve (zure) toestand en u moet een basis toevoegen om de pH in een meer basisch bereik te brengen om corrosie te voorkomen. Het duurt niet te lang voordat een lage pH-waarde het vinyl verzwakt, de platenwarmtewisselaars verzwakt en de pleisterlaag erodeert. Omgekeerd, als de pH hoger is dan 7,8, bevindt het water zich in een kalkaanslag (basis) toestand en moet het water een zuur toevoegen om de pH te verlagen om de vorming van kalkaanslag of kalkaanslag op onze tegel, in het filter, of zelfs precipitatie uit de oplossing in een troebele watertoestand te voorkomen. Een ander effect van hoge pH is dat chloor minder actief wordt, bijna traag. Bij een pH van 8,0 is slechts ongeveer 20% van uw chloor beschikbaar om ziekteverwekkers en contaminanten te doden.


Meer lezen:


Hoe wordt een zwembad vies?

Verontreinigingen kunnen worden ingedeeld in de categorieën fysisch, chemisch of biologisch. Fysieke verontreinigingen, die met het blote oog zichtbaar zijn, worden door een mechanisch systeem uitgefilterd. Chemische verontreinigingen, zoals de verbindingen in zweet en zonnebrandcrème, worden geoxideerd door chloor. Chloor wordt ook gebruikt om biologische verontreinigingen te vernietigen, zoals micro-organismen die in het zwembad leven. Enkele voorbeelden van deze micro-organismen zijn algen en ziekteverwekkende pathogenen.

De toestand van het zwembadwater neemt af naarmate de vuildeeltjesbelasting toeneemt. Geur, verkleuring en algengroei kunnen ontstaan als de verontreiniging niet goed wordt aangepakt. Bovendien kan verontreiniging door ziekteverwekkers infecties en irritatie veroorzaken voor zwemmers in het zwembad. Om ervoor te zorgen dat het zwembadwater schoon en veilig blijft, is het belangrijk om een adequaat chloorgehalte en een goed functionerend filtratiesysteem te handhaven.

Geef een beoordeling