pH-meters voor de jacuzzi of hot tub 4.86/5 (7)

Je hebt een jacuzzi of hot tub zodat je ontspannen en relaxen. Maar wie niet uitkijkt, krijgt te maken met onstabiele pH niveaus en verknoeide totale alkaliteit (TA) niveaus. Tijd om hier wat aan te doen, zodat je weer lekker het water in springt!

Voordat de vertroebeling en aanslag door een te hoge of lage pH-waarde in je hot tub je meer ernstige problemen oplevert, moet je je waterchemie onder controle krijgen.

Direct naar pH-meter 

Wat is er belangrijk aan de pH in je hot tub?

Misschien herinner je je je zuren en basen uit de middelbare school chemie nog wel. Als een oplossing (dat is een chemische stof gemengd met water) extra waterstofionen bevat, is het zuur. Als de oplossing minder waterstofionen bevat dan gewoon water, is het een basische oplossing.

Op de algemene pH-schaal zijn er zeven perfect neutraal water. Lagere getallen zijn zuurder en hogere getallen zijn meer basisch. Als je de pH meet met teststrips of een meter, dan laat het zien hoe zuur of basisch je hot tubwater is. Idealiter zou de pH-waarde in uw spa tussen 7,4 en 7,6 moeten liggen.

Als de pH-waarde van je spa buiten dat neutrale bereik ligt, kun je ongezonde en mogelijk schadelijke watersymptomen in je spa krijgen, zoals bacteriegroei of corrosie. Het hoeft niet gezegd te worden, dat je dat buiten je jacuzzi wilt houden.

Meer weten hierover dat je een pH-meter gaat kopen? Bekijk dan:

Onze keuze voor een jacuzzi pH-meter

ph-meter-2019

Laat je niet gek maken door het enorme assortiment aan pH-meters die je op internet kan vinden. Ga gewoon een stabiele, betrouwbare en waterdichte pH-meter. Je bent immers geïnteresseerd of je pH-waarde van je jacuzzi te hoog of te laag is, niet om ingewikkelde laboratorium testjes te doen. Dit is een pH-tester van twee tientjes die exact doet wat ‘ie moet doen: digitaal, makkelijk in gebruik en een precisie van 0.01pH. De kalibratie van de meter gaat eenvoudig met pH 4.01 en pH 6.86 kalibratiepoeder, en een kind kan de was doen.

Direct naar pH-meter 

Onze keuze voor een alkaliteit meter

Alkaliteit meter

Voordat je de pH-waarde van je jacuzzi of hot tub gaat coriggeren, is het aan te raden ook de totale alkaliniteit op orde te krijgen, zodat je pH-waarde ook stabiel blijft nadat je aanpassingen hebt gedaan. Hiervoor is het aan te raden om een alkaliteit meter te gebruiken. Nu denk je misschien: moet ik nu wéér een andere meter erbij gaan kopen? Nee dat hoeft niet, er zijn ook alkaliteit meters op de markt die ook de pH-waarde meten, 2-in-1. Een alkaliteit meter is wat duurder, maar aangezien je al een jacuzzi of hot tub hebt gekocht, wat is dan nog €50 om te zorgen dat je in lekker schoon water zit? Precies, dat dachten wij ook. Onze keuze voor de beste combi-meter vind je hieronder (AquaChek, TruTest).

Naar bestelpagina 

Lage pH-waarde in de hot tub

Elke pH-waarde onder 7,4 kan problemen veroorzaken. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het water in je hot tub is. Zeer zuur water maakt het moeilijker voor ontsmettingsmiddel om effectief te werken, waardoor mensen die chillen in je hot tub worden blootgesteld aan potentieel schadelijke verontreinigingen.

Dit verhoogt je kansen om blootgesteld te worden aan bacteriën, zoals pseudomonas aeruginosa (de oorzaak van hot tub folliculitis) of legionella (die legionellaziekte veroorzaakt), onder andere. Zuur hot tubwater kan ook nog eens de onderdelen van de spa aantasten, die duur kunnen zijn om te vervangen als de schade eenmaal is aangericht. Lang verhaal kort: dat wil je niet.

Hoge pH-waarde in de hot tub

Wanneer de pH-waarde de 7,6 overschrijdt, kan het water van je spa worden omschreven als basiswater. Dit betekent dat het water slecht gezuiverd is en dezelfde risico’s met zich meebrengt als elke andere oorzaak van ondoeltreffende reiniging.

Basisspa-water is ook vatbaar voor kalkaanslag. Dit kan leiden tot schilferige aanslag op het oppervlak van je spa. De kalkaanslag is deels te wijten aan de hoge calciumhardheid die wordt veroorzaakt door de hoge pH-waarde. Vies hot tubwater is een ander symptoom van een hoge pH-waarde in uw hot tub.

Hoe zit het met totale alkaliteit?

Je kwam hier terecht om te leren hoe de pH in je hot tub in evenwicht gebracht kan worden, dus wat doet deze moeilijke term hier? Nou, totale alkaliteit is de term die technisch gezien verwijst naar het vermogen van een oplossing om zuren te neutraliseren – of ze te bufferen.

In een hot tub, betekent het belang van het meten van TA iets anders. TA fungeert als een buffer voor de pH-waarde in je water en houdt de pH-waarde stabiel, terwijl je de TA kunt aanpassen zonder de rest van je hot tub chemie in chaos te gooien.

De totale alkaliteit is zo belangrijk voor je waterhuishouding dat de eerste stap in je waterverzorgingsproces altijd het meten en aanpassen van de TA-waarde is voordat je andere chemicaliën gebruikt. Het ideale bereik voor TA is 125 delen per miljoen (ppm) tot 150 ppm.

Wanneer je alkaliteit aanpast, voeg je kleine doses toe, één voor één. Laat de dosis circuleren alvorens opnieuw te testen. Pas als de TA in het optimale bereik is, moet je overgaan tot het aanpassen van de pH-waarde. Als je de juiste TA bereikt, kan je pH-waarde in het doelbereik liggen.

Geef een beoordeling