pH-meters voor sushi 5/5 (4)

Als sushi rijst niet goed bereid is, bestaat het risico dat de rijst bacteriën, parasieten en virussen ontwikkelt die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Een van de aspecten die bij de bereiding van sushi moet worden gemeten en gecontroleerd, is de pH-waarde voor rijst. Als de rijst een pH-waarde van minder dan 4,5 heeft, zal dit de groei van bacteriën en productie van toxine voorkomen. Deze pH wordt verlaagd door de toevoeging van azijn en zout.

sushi-ph-meter

Welke pH-meter voor het pH-testen van sushi rijst?

Sushi rijst moet worden getest met een pH-meter om ervoor te zorgen dat de rijst en azijn mix onder pH 4,5 ligt voordat ze aan de consument worden verkocht. Voor sushi-restaurants raden we een professionele pH-meter die gemaakt is specifiek voor voedingswaren en met een hogere nauwkeurigheid. Wie sushi eens in de zoveel tijd maakt als een hobby, heeft voldoende aan een goedkopere pH-meter. Niet dat we de gezondheid van een hobbyist minder belangrijker vinden dan een klant van een sushi-restaurant, maar een restaurant-eigenaar heeft een veel grotere verantwoordelijkheid en moet de gezondheid van honderden of duizenden klanten waarborgen. Een investering die hieraan bijdraagt is daarbij noodzakelijk.

Voor de professional: Hanna Instruments HI 99161

hanna-instruments-HI-99161Deze pH-meter wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie. De HI 99161 maakt gebruik van platte sensortechnologie die ideaal is voor het testen van een solide monster dat direct op de sensor kan worden geplaatst. Dit betekent dat slechts een klein testmonster nodig is en dat u eenvoudig ter plaatse kunt bemonsteren zonder bekerglazen of ander laboratoriummateriaal. De HI 99161 is klein en compact; handig om mee te nemen in je zak en is ideaal voor het testen op locatie. De eenvoudig te gebruiken interface maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor het testen van voedsel.

Naar bestelpagina

Voor de sushi-hobbyist:

goedkope-ph-meter-digitaalDe hobbyist heeft voldoende aan een merkloze pH-meter. Deze meter die we aanraden heeft een nauwkeurigheid tussen de 0,1 en 0,2 pH. Doordat de pH-waarde onder de pH 4,5 moet komen en qua smaak niet uit enorm veel verschil maakt of het précies op dit punt komt, heb je daarom voldoende aan deze meter. Bij deze meter dient u wel nog zelf de ijkvloeistof erbij te kopen. In de doos zit verder een schroevendraaier voor de kalibratie, batterijen (in de pH-meter) en uitgebreide handleiding waar u alles kan lezen over het in gebruiken nemen van de meter. Toch kunnen we aanraden om alvast even de video helemaal onderaan deze pagina te bekijken.

Naar bestelpagina

Stappen kalibreren en pH-waarde sushi rijst meten

  1. Voordat u een pH-meter gebruikt, moet deze aan het begin van elke testdag worden gekalibreerd. U kunt de eenvoudige stappen zien om deze meter in onderstaande video (in het Engels) te kalibreren.
  2. Een klein monster van het rijstmengsel wordt op de vlakke sensor van de LAQUAtwin pocket pH Meter geplaatst en gemeten.
  3. Als de gemeten waarde hoger is dan pH 4,6, verander dan uw bereidingsmethode om de pH te verlagen.
  4. Plaats een nieuw rijstmonster op de sensor en herhaal het testproces.
    Was na de test de sensor met verdund zeepwater. Dep deze vervolgens droog met een papieren tissue.

Geef een beoordeling