pH / EC meters 4.86/5 (7)

De EC-meter, ook wel een conductiviteitsmeter genoemd, is een handige meter om de elektrische geleidbaarheid van een vloeistof te meten. Hieronder wordt uitgelegd voor welke toepassingen de meter gebruikt kan worden. Al bekend met de EC-meter en op zoek naar een online winkel? Hieronder vindt u de aanbiedingen van EC-meters van de beste merken.

Direct naar assortiment

Wat betekent de EC-meter?

Een EC-meter, of elektrische geleidbaarheidsmeter, wordt gebruikt in hydrocultuur tuinieren om de elektrische geleidbaarheid van voedingsoplossingen te meten om aanpassing van voedingsstoffen, zouten en andere elementen voor een gezondere plantengroei mogelijk te maken. In Nederland wordt deze meter ook veel gebruikt voor de teelt van wiet.

Met een EC meting kan een binnentuinier een wiskundige formule gebruiken om de hoeveelheid totaal opgeloste vaste stoffen (TDS) in de oplossing te bepalen als deeltjes per miljoen (PPM).

EC-meters en pH-meters worden beide gebruikt om telers te helpen hun voedingsoplossingen te perfectioneren. Sommige fabrikanten maken combo meters (pH / EC-meters), die de functionaliteit van beide typen meters combineren in één kit.

EC meter

Werking van de EC-meter

Hydrocultuursystemen gebruiken een nutriëntenrijke oplossing en groeimedia om de bodem te vervangen. Voor een gezonde plantengroei is het echter essentieel dat kwekers de nutriëntenniveaus in hun oplossing kunnen controleren. Een EC-meter kan hierbij helpen.

Een EC-meter, of een elektrische geleidbaarheidsmeter, is gewoon een apparaat dat is ontworpen om de geleidbaarheid van een vloeistof te meten. In dit geval meet het de elektrische geleidbaarheid van de voedingsoplossing waarin planten gekweekt worden.

Basiswater, zoals gedemineraliseerd water of regenwater, heeft een EC-meting van 0. Als vaste stoffen worden toegevoegd, brengen ze ionen mee, die nodig zijn voor de elektrische geleidbaarheid in het water. Hoe hoger het aantal ionen in het water, hoe groter de geleidbaarheid zal zijn. Dienovereenkomstig betekenen meer ionen binnen een bepaalde hoeveelheid water over het algemeen een hoger gehalte aan nutriënten in termen van opgeloste vaste stoffen.

Door de geleidbaarheid van een voedingsoplossing te meten, kunnen kwekers de hoeveelheid voedingsstoffen (zouten) in de gaten houden en indien nodig wijzigen. Dit is belangrijk bij het telen van verschillende soorten gewassen, omdat verschillende planten verschillende hoeveelheden voeding nodig hebben. Het monitoren van de opgeloste vaste stoffen draagt bij aan een optimale groeiomgeving voor de specifieke plant in kwestie.

Merk op dat wanneer u een EC-meter gebruikt, u ook rekening moet houden met temperatuursverschillen in uw vergelijking. Warmere en koudere temperaturen zorgen voor een scheef geleidingsvermogen en moeten worden gecorrigeerd.

pH/EC meter

pH / EC meters: Het beste van twee werelden

De pH / EC meter is ideaal voor kwekers die benieuwd zijn naar zowel de zuurgraad als de elektrische geleidbaarheid. Vrijwel al deze combo-meters zijn waterdicht en bieden een hoge nauwkeurigheid van pH, EC/TDS en temperatuurmetingen in één enkele tester. Je hoeft daarmee dus niet meer te schakelen tussen meters voor uw routinemetingen.

De pH / EC meters liggen in iets een hogere prijsklasse dan de meters met één functionaliteit. Daarentegen zijn deze goed in gebruik te nemen. Merken als Bluelab en Hanna Instruments leveren waterdichte pH / EC meters met grote displays waarop metingen gemakkelijk af te lezen zijn.

De pH- en EC/TDS-metingen worden automatisch gecompenseerd voor de effecten van temperatuur (ATC). Deze technologisch geavanceerde testers hebben een vervangbare pH-elektrodepatroon met een uitschuifbare doekverbinding en een EC/TDS grafietelektrode die bestand is tegen verontreiniging door zouten en andere stoffen. Dit geeft de meters een zeer lange levensduur.

Deze combo-meters hoeven daarom niet langer weggegooid te worden wanneer de pH-sensor uitgeput is. De EC/TDS-omzettingsfactor kan door de gebruiker bovendien zelf worden geselecteerd, evenals de temperatuurcompensatiecoëfficiënt (ß). Nu kunt je de pH en zouten (EC) testen in tankmengsels, irrigatiewater, vijvers, meren, reservoirs, waterputten en zelfs je aquarium. Apparaten van Bluelab en Hanna Instruments worden veelal compleet geleverd met beschermkap, elektrodeverwijderaar, batterijen en instructies. Kijk altijd goed naar de productomschrijving om te bepalen wat je verder nog nodig hebt.

Geef een beoordeling